Gruntas: kokių rūšių būna, kokias funkcijas atlieka ir kam reikalingas

27 lapkričio, 2018by AdministracijaPatalpų remontasVidaus apdailos darbai0

Atliekant vidaus apdailą, ypač dažymo darbus, prireikia įvairių statybinių priemonių ir medžiagų, be kurių šie darbai sunkiai įsivaizduojami. Viena iš tokių medžiagų – statybinis gruntas, kurio esminė funkcija – stiprinti paviršiaus sukibimą su tam tikro mišinio (pavyzdžiui, dažų) sluoksniu. Ši statybinė medžiaga gali būti naudojama ir dėl kitų priežasčių – labai dažnai tam tikros medžiagos, pavyzdžiui, gipsiniai tinkai, reikalauja nepriekaištingai atliktų gruntavimo darbų, padedančių tinkui išdžiūti, o paviršiui būti lygiam. Tad, atliekant vidaus apdailą, išmanyti apie gruntus yra išties naudinga.

Gruntų klasifikacija

Gruntai gali būti klasifikuojami į kelias rūšis – giluminiai gruntai, cementiniai gruntai, sukibimą užtikrinantys gruntai, aktyvias medžiagas blokuojantys gruntai ir specialieji gruntai. Sau tinkamiausią gruntą išsirinkti galima įvertinus pagrindines grunto savybes, jų veikimo pobūdį, dengiamojo sluoksnio poreikius ir kt. parametrus.

Giluminiai gruntai. Šio grunto sudėtyje – itin smulkios dalelės, kurios giliai prasiskverbdamos į pagrindą, pagerina jo savybes. Beje, kokybiški giluminiai gruntai stabdo oro pūslių susidarymą, todėl vidaus apdailos darbų rezultatas būna efektyvesnis. Dažniausiai šiuos gruntus rekomenduojama naudoti itin įgeriančius pagrindus (tinką, smėlbetonį, glaistą ir kt.) ruošiant kitiems apdailos darbams (glaistymui, dažymui ir pan.).

Cementiniai gruntai. Juos sudaro sausas cemento ir smėlio mišinys, kurio esminė funkcija – pagerinti tinko sukibimą su pagrindu ir suvienodinti paviršiaus įgeriamumą. Ši grunto rūšis puikiai tinka tiek vidaus apdailos darbams, tiek išorės darbams atlikti. Dažniausiai naudojami ant specialaus – mišraus mūro arba glotnaus betono – pagrindo, prieš atliekant tinkavimo darbus. Beje, kartais šis gruntas nepriskiriamas prie gruntų. Todėl išgirdę sąvoką „paruošiamasis cementinis tinkas“, nepasimeskite, tai tas pats, įprastas cementinis gruntas, atitinkantis cementinio grunto paskirtį.

Sukibimą užtikrinantys gruntai. Šių gruntų sudėtyje yra didelių dalelių, negalinčių prasiskverbti į pagrindą ir dėl šios priežasties ant pagrindo paviršiaus suformuojančių plėvelę. Taip pat šio grunto sudėtyje gali būti kvarcinio smėlio ar kitų itin kibių medžiagų, kurios leidžia prie paviršiaus nesunkiai prikibti kitiems apdailos sluoksniams.

Gruntai, blokuojantys aktyvias medžiagas. Tai iš esmės yra sukibimą užtikrinantys gruntai, tačiau jie turi vieną specifinę savybę – blokuoja pagrinde esančias aktyvias medžiagas. Tuomet jos nekyla į paviršių ir negadina bendro vidaus apdailos vaizdo. Tai ne vienintelė gera šios gruntų rūšies savybė, jie taip pat garantuoja gerą sukibimą, tolygų džiūvimą, spalvos vientisumą (ant gruntuoto paviršiaus lengviau liejasi dažai) ir bendrą vidaus apdailos darbų kokybę. Taip pat šie gruntai pasižymi stipriu įsigėrimu į drėgmę linkusius sugerti pagrindus, puikiai suriša byrančio tinko paviršių, gali padidinti gipsinių medžiagų atsparumą drėgmei.
Beje, šio tipo gruntas gali būti išgaunamas maišant skirtingų tipų gruntus.

Specialieji gruntai

Ši gruntų rūšis nenaudojama matomai apdailai, nes neturi dekoratyvinių savybių. Šie gruntai būna skirtingų tipų:

  • Akriliniai – tinka beveik visiems paviršiams (tinkui, betonui, medienai ir kt.) ir išsiskiria tam tikromis savybėmis: neturi specifinio kvapo, gana greitai džiūsta (vidutiniškai per 3 valandas).
  • Alkidiniai – itin tinka medienos paviršiui, jie paviršių paverčia imliu daugeliui apdailos dangų, išdžiūsta vidutiniškai per 12 valandų.
  • Gliftiniai – itin tinkami metaliniams paviršiams, išdžiūsta per parą. Šį tinkų tipą rekomenduojama naudoti sausoms patalpoms.
  • Perchlorviniliniai – itin tinka metaliniams paviršiams, išdžiūsta per valandą (esant tinkamai temperatūrai – 18-20 C). Šio tinko tipo nerekomenduojama naudoti atliekant vidaus apdailos darbus.
  • Polistiroliniai – puikiai tinka tinkuotiems ir mediniams paviršiams, tačiau dėl savo sudėties (toksinių skiediklių) jų nerekomenduojama naudoti uždarose patalpose.

Tiesa, to paties tipo gruntai gali pasižymėti skirtingomis savybėmis, gali būti maišomi tarpusavyje (mišrūs gruntai).

Kaip naudoti gruntą?


Dažniausiai gruntas dengiamas pasitelkus tam tikras priemones – teptukus, šepečius ar volelius. Yra ir tokių gruntų, kurie dengiami mašininiu būdu. Tad gruntų padengimas iš esmės priklauso nuo Jūsų pasirinktos grunto padengimo priemonės.
Tačiau jei norite, kad vidaus apdailos darbai būtų atlikti kokybiškai, vien pasirinkti gerų gruntavimo priemonių nepakanka. Reikia laikytis ir kitų gruntavimo darbų taisyklių ar reikalavimų – užtikrinti tinkamą patalpos temperatūrą (nuo jos priklauso grunto džiūvimo ir rišimosi trukmė), leisti gruntui iki galo išdžiūti, išmanyti gruntavimo instrukcijas, kurios dažniausiai būna pateiktos produkto techniniuose lapuose.

Jei neturite pakankamai žinių apie grunto naudojimą, geriausia kreiptis į vidaus apdailą atliekančius specialistus, kurie visus darbus atliks profesionaliai ir kokybiškai.

Grunto nauda

Pirmiausia, jei gruntas pasirinktas tinkamai, tai leis pagrindui tvirtai sukibti su apdailos sluoksniu. Dėl šios priežasties atlikti vidaus apdailos darbai bus kokybiški ir ilgaamžiški. Be to, gruntuotas paviršius pasižymi tolygumu ir puikiai tinka dažymo darbams, tad dažai tikrai gerai sukibs su gruntuotu paviršiumi.
Antra, geras gruntas užtikrina vientisą ir gražią spalvą, nes ant gruntuoto paviršiaus dažai liejasi lengviau.
Galiausiai, yra ir tokių gruntų, kurie blokuoja dėmių skverbimąsi per dažų plėvelę, todėl atlikti vidaus apdailos darbai suteikia patalpai gerą estetinį vaizdą.

Taigi gruntų pasirinkimas yra išties didelis – pagal jų tipą ar rūšį, panaudojimo sritį, savybes, sudėtį ir pan. – tačiau lengviausia gruntą išsirinkti tuomet, kai yra įvertintas paviršius. Neužmirškite, kad netinkamai parinktas gruntas gali lemti sunkiai pataisomą vidaus apdailos darbų rezultatą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;