Kada ir kokius dažus pasirinkti?

26 lapkričio, 2018by AdministracijaPatalpų remontas0

Nusprendėte atnaujinti gyvenamąsias patalpas, suremontuoti biurą ar tiesiog patalpose atlikti bet kokio pobūdžio remonto darbus, veikiausiai, neišsiversite be dažymo darbų. Tai reiškia, kad itin aktualus taps dažų klausimas, tad kaip žinoti, kada ir kokius dažus pasirinkti?

Dažų rūšys

Pirmiausia, turite įvertinti paviršių, kuris bus dažomas, ir tuomet rinktis dažų rūšį – gruntinius arba apdailai skirtus dažus. Tiesa, šios dažų rūšys turi dar smulkesnę klasifikaciją, tad apie viską pakalbėkime nuo pradžių.

Gruntiniai dažai. Jei dažymo darbus planuojama atlikti ant medžio ar metalo paviršiaus arba norima kardinaliai pakeisti paviršiaus spalvą, geriausia naudoti gruntinius dažus. Jie pasižymi tam tikromis savybėmis: nesilupa, saugo nuo korozijos, išlygina dažomą paviršių, gerina viršutinio sluoksnio sukibimą su paviršiumi ir yra ilgaamžiški.

Apdailai skirti dažai. Jie klasifikuojami į tam tikras rūšis:Reikia tinkamai pasirinkti dažus

  • Lateksiniai dažai, gaminami vandens pagrindu, jų sudėtyje yra akrilo. Šie dažai pasižymi tam tikromis naudingomis savybėmis – juos lengva naudoti, jie bekvapiai, nedegūs, neturi polinkio luptis, leidžia nudažytam paviršiui „kvėpuoti“, padeda išvengti dažų sluoksnio trūkinėjimo.
  • Alkidiniai dažai, gaminami aliejaus pagrindu, jų sudėtyje yra sėmenų aliejaus arba alkido. Šie dažai išsiskiria tuo, kad jais padengtas paviršius tampa atsparus trynimui. Be to, ši dažų rūšis turi blizgesio „lygmenis“ – blizgūs, pusiau blizgūs, šilko blizgesio ir matiniai – pagal kuriuos dažams priskiriamos tam tikros savybės.

Pavyzdžiui, blizgūs dažai yra patys atspariausi ir lengvai valomi, jie itin tinkami norint paįvairinti interjerą, išskirti jį tam tikrais akcentais, kuriuos sukurti gali padėti blizgūs dažai. Pusiau blizgūs dažai yra gana ilgaamžiški, tačiau juos naudojant turi būti itin kruopščiai išlygintas paviršius. Šilko blizgesio dažai yra glotnūs, paviršių paverčia atspariu rūdims ir labiausiai tinka dažyti tas vietas, kurios dažnai plaunamos. O matiniai dažai puikiai maskuoja paviršiaus nelygumus, puikiai tinka lubų ir kitų retai liečiamų vietų dažymo darbams. Beje, dažnai teigiama, kad matinius dažus galima valyti. Tačiau dažymo darbus atliekantys specialistai to daryti nerekomenduoja, nes tai gali sukelti nemažai sunkų, todėl geriausia pasilikti šių dažų atsargai ir tas vietas, kurios buvo išteptos, – perdažyti.

Kada ir kokius dažus pasirinkti – privalu žinoti dangos savybes

Paprastai dangas galima išskirti į du pagrindinius tipus, t. y. dekoratyvines ir eksploatacines dangas.

Dekoratyvinės dangos. Jų paviršius arba lygus, arba tam tikros faktūros (specifinę faktūrą gali turėti pati danga arba ją galima suformuoti įvairiomis dažymo technologijomis).

Eksploatacinės dangos. Dažymo darbus atliekantys specialistai nurodo, kad populiariausia dažų rūšis šiuo metu – matiniai dažai, tačiau eksploatacinėms dangoms nemažai privalumų suteikia ir blizgūs dažai, kuriais padengtas paviršius nesudėtingai valomas, atsparus trynimui plovimo metu, atsparus cheminiams procesams, pasižymi nekintančia spalva. Iš tiesų, tai beveik visas blizgumu pasižyminčias dangas galima plauti, tačiau jų trūkumas – išryškinami paviršiaus nelygumai.

Dirbdami su eksploatacine danga, dėmesį turėtumėte atkreipti ir į technologines dažų savybes, t. y. džiūvimo greitį, sukibimo su pagrindu stiprumą, klampumą, dengiamumą, toksiškumą ir pan. Pavyzdžiui, apie džiūvimo laiką galite sužinoti iš informacijos, pateiktos ant dažų pakuotės. Tačiau turėkite omenyje, kad ten nurodomas džiūvimo laikas konkrečiomis sąlygomis, kurias lemia patalpos ir pagrindo temperatūra, drėgmės lygis ir pan. Taip pat svarbi dažų savybė – sukibimas su pagrindu, nes būtent jis daugiausia lemia dažymo darbų kokybę. Todėl laikykitės pasirinktai dažymo technologijai keliamų sąlygų. Atliekant dažymo darbus svarbus ir dažų klampumas. Tai reiškia, kad dažai turi būti tinkamos konsistencijos, nes jei dažai bus itin klampūs, tai apsunkins dažymo darbų procesą. O jei klampumas bus mažas, dažai gali nutekėti ir sugadinti galutinį dažymo darbų rezultatą.
Dažymo darbus atliekantys specialistai pataria įvertinti dažymo plotą ir perkant dažus atkreipti dėmesį ne į dažų tūrį, o į svorį, nes šiuolaikiniai dažai yra lengvesni.

Dažymo darbus atliekantys specialistai pataria

Dažus ir dažymo technologijas rinkitės ir pagal patalpų paskirtį, pobūdį, ir pagal savo poreikius. Dažymo darbus atliekantys meistrai išskiria tam tikras patalpas ir pataria, kokius dažymo darbus ir kokiu būdu jose geriausia atlikti.

Paprastas kambarys ar darbo patalpa. Pirmiausia, nuspręskite, kokį stilių patalpoje siekiate sukurti. Pavyzdžiui, jei norite natūralumo, geriausia rinktis matinius dažus. Jei siekiate modernumo ir estetikos, nedažykite visų patalpų blizgiais dažais, juos geriau naudokite tik kaip interjero akcentą, išskirtinį elementą. Tiesa, tam tikras detales blizgiais dažais akcentuokite tik tuo atveju, kai paviršius yra lygus. Ta pati taisyklė galioja ir lubų atžvilgiu – blizgius dažus rinkitės tais atvejais, jei lubos nepriekaištingai lygios. Priešingu atveju – tinkamiausi matiniai dažai, kurie neišryškins esančių nelygumų.

Vaikų kambarys. Tokios paskirties patalpų sienas labai dažnai tenka valyti, todėl jose geriausia dažymo darbus atlikti naudojant blizgius arba šilko blizgumo dažus, kurių nepažeidžia dažnas valymas ar šveitimas.

Vonios kambarys ir virtuvė. Šiam atvejui geriausia rinktis pusiau blizgius dažus, kurie būtų patvarūs ir nepaveikūs drėgmei, vandeniui, garams, kurie itin būdingi vonios ar virtuvės patalpoms. Tačiau įmanoma kokybiškus dažymo darbus atlikti ir pasirinkus šilko blizgumo arba matinius dažus.

Tad akivaizdu, geriausi dažymo darbų rezultatai gali būti pasiekti tik žinant savo poreikius, įvertinus patalpas, kurios bus remontuojamos, ir tinkamai išsirinkus dažus su geriausiomis jų techninėmis ir eksploatacinėmis savybėmis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;