Apie dažymo technologijas

24 gegužės, 2018by AdministracijaFasadų dažymas0

Dažymo darbai – vienas iš paskutinių remonto etapų, kuris suteikia patalpai norimą estetinį vaizdą ir duoda akivaizdžiausią, geriausiai visiems matomą rezultatą. Vis dėl to, šį rezultatą lemia ne tik prieš tai atliktų paruošiamųjų dažymo darbų kokybė, ne tik pasirinktų dažų rūšis, bet ir dažymo technologija.

Pristatome Jums pačias populiariausias dažymo technologijas.

ĮPRASTAS DAŽYMAS – VOLELIU ARBA TEPTUKU

  1. Dažymas voleliu. Pirmiausia, turi būti tinkamai pasirinkta dažymo priemonė – volelis. Jie skirstomi pagal sudėtį ir pagal plaukelių ilgį, storį. Vertindami, volelio sudėtį, galite rinktis sintetinį (pagamintas iš sintetinių medžiagų, tokių kaip nailonas ar poliesteris) arba natūralų (pagamintas iš natūralių medžiagų, tokių kaip avies ar ožkos vilna) volelį. Tačiau prieš tai turėtumėte žinoti, kad sintetiniai voleliai tinkamiausi dažant aliejiniais, alkidiniais ir lateksiniais dažais, o natūralūs voleliai tinkamiausi dažant silikatiniais dažais. Taip pat voleliai skirstomi pagal plaukelių ilgį ir storį – galima rinktis ilgo (18 mm), vidutinio (12 mm) ir trumpo (6 mm) plauko volelį. Jų paskirtis taip pat labai skirtinga: ilgo plauko voleliai tinkami lubų dažymo darbams atlikti, vidutinio plauko voleliai tinkami sienų ir grindų dažymo darbams atlikti, o trumpo plauko voleliai – medienai, metalui ar baldams, durims dažyti.
  2. Dažymas teptuku. Šiuo atveju, taip pat pirmiausia turi būti tinkamai pasirinktas teptukas – pagal jo sudėtį: natūraliais šeriais (kiaulės šeriai, voverės ar barsuko kailis), sintetiniais įeriais (poliesterio ar nailono) arba mišriais šeriais (natūralių ir sintetinių šerių mišiniai). Atkreipiame dėmesį, kad natūralių šerių teptukai geriausiai tinka dažyti skiedžiamais dažais, sintetinių šerių teptukai tinkami naudoti lateksiniams ar silikatiniams dažams, o mišrūs – tinka visų tipų dažams.

DAŽŲ PURŠKIMAS

Tai dažymo technologija, kai purkštuvo suformuota dažų ir oro dispersija dažymo paviršių padengia plonu dažų sluoksniu. Pagal dažų ir oro mišinio srauto suformavimą, išskiriami keli dažų purškimo būdai:

  1. Orinis purškimas. Dažai skaidomi į smulkius lašelius, kurie išpurškiami panaudojus suspausto oro energiją.
  2. Beoris purškimas. Dažai skaidomi į smulkius lašelius, kurie išpurškiami specialiu siurbliu, panaudojus suspaustų dažų energiją.
  3. Kombinuotas purškimas. Dažai skaidomi į smulkius lašelius, kurie išpurškiami naudojant specialiu siurbliu suspaustą dažų energiją, o dažų srautas formuojamas naudojant suspausto oro energiją.

Prieš atliekant dažymo darbus, turi būti įvertinta, kuri dažymo technologija geriausiai tinka Jūsų atveju.

MILTELINIS DAŽYMAS

Tai dažymo technologija, kai paviršius padengiamas biriais, sausais milteliniais dažais. Dažymo darbus atliekantys meistrai šį dažymo būdą laiko ekologišku ir apibūdina kaip aukštos kokybės apsauginės polimerinės dangos dažymo technologiją, skirtą ilgalaikiam plieno ir aliuminio paviršiui apsaugoti ir padengti dažais.

Ši dažymo technologija itin mėgstama ir pasirenkama dėl savo privalumų – milteliniais dažais padengtą paviršių lengva prižiūrėti. Jis pasižymi atsparumu cheminėms medžiagoms, smūgiams ir aplinkos poveikiui, yra ilgaamžiškas, kokybiškas ir spalvingas. Be to, dažų milteliai dažniausiai gaminami iš poliesterio, poliuretano, poliesterio, epoksidinės dervos ir akrilo. Jiems nereikalingas tirpiklis, priešingai nei įprastiems (skystiems) dažams. Labai svarbu atkreipti dėmesį į miltelinių dažų sudėtį, nes pagal ją šie dažai skirstomi į lauko darbams skirtus dažus, vidaus darbams skirtus dažus ir specialiosios paskirties dažus. Lauko ir vidaus darbams skirti dažai savo savybėmis panašūs, o jų skirtumas – lauko darbams skirtų dažų atsparumas aplinkos veiksniams, UV spinduliams ir nepaveikumas šviesai.

Dar vienas svarbus aspektas yra tai, jog atlikti dažymo darbus pasitelkus miltelinio dažymo technologiją – nesudėtinga. Milteliniai dažai specialia įranga įelektrinami ir užpurškiami ant įžeminto metalo paviršiaus.

Tad neabejokite, kad atlikdami dažymo darbus su šios rūšies dažais, gausite daugybę privalumų – nuo rūdžių apsaugotą paviršių, ekologišką dažų sudėtį (nėra toksinų ir kenksmingų lakiųjų organinių junginių). Turėsite didelį dažų spalvų pasirinkimą bei ilgai išliekančią spalvą. Tai dažai, pasižymintys ekonomiškumu, atsparumu trūkinėjimui ir skeldėjimui.

Su šia dažymo technologija atlikti dažymo darbai nenuvils savo kokybe.

Apie dekoratyvinį (struktūrinį) dažymą

Neretai dažymo darbus atliekantys specialistai dar išskiria vieną dažymo technologiją – dekoratyvinį (struktūrinį) dažymą. Tai sparčiai populiarėjantis dažymo būdas, kai pasitelkus dekoratyvinius dažus, struktūrinį tinką išryškinamas tam tikras erdvės plotas: viena siena, niša, kolona ar lubų fragmentas.  Šiuo atveju dažai turėtų būti tepami plonu sluoksniu, kryžminiais judesiais ir gana sparčiai, nes plonu sluoksniu tepami dažai itin greitai džiūsta. Be to, galite rinktis ne dažus, o struktūrinį tinką, į kurį įmaišytos įvairios frakcijos grūdeliai sukuria tam tikrą reljefą. Išdžiūvęs tinkas turi būti nudažytas norima spalva.

Tad dažymo technologijų pasirinkimas gana nemažas. Svarbiausia, norint pasiekti nepriekaištingą rezultatą, turėti žinių ir įgūdžių arba kruopščiai pasirinkti dažymo darbus atliekančius specialistus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;