Ką reikia žinoti apie vidaus apdailą?

13 gegužės, 2018by AdministracijaVidaus apdailos darbai0

shutterstock_254015743-1200x798.jpg

Su vidaus apdailos darbais dažniausiai susiduria kiekvienas – tiek įsigijęs ir įsirenginėdamas naują gyvenamąją erdvę (butą ar nuosavą namą), tiek ir jau turėdamas gyvenamąjį plotą, bet nusprendęs atsinaujinti, pagražinti aplinką, tiek gal matydamas būtinybę atlikti įvairius vidaus apdailos, remonto ar tvarkymo darbus.

KOKIUS DARBUS APIMA VIDAUS APDAILA?

Toliau pateikiame dažniausia atliekamų vidaus apdailos darbų seką ir trumpą jų aprašymą.

Betonavimo ir tinkavimo darbai: sienų gruntavimas, tinkavimas, lyginimas, kampinių profilių klijavimas.

Pirmiausia, sienos turi būti tinkamai paruoštos vidaus apdailai. Labai svarbu, kad žinotumėte ir būtumėte suplanavę, kokių sienų ir lubų norite (dažytų, dengtų tapetais ar klijuotų plytelėmis), nes tai leis tesingai paruošti paviršių.

Sienų gruntavimas yra svarbus vidaus apdailos darbas, atliekamas vieną arba du kartus (pagal poreikį). Sienos turi būti gruntuojamos ant vandenį sugeriančio pagrindo tam, kad jis įgytų reikiamą tvirtumą ir tinkas geriau sukibtų su sienos medžiaga. Kai šis darbas atliktas, pereinama prie sienų tinkavimo.

Sienų tinkavimas laikomas vienu iš svarbiausių ir esminių vidaus apdailos darbų etapų, nes nuo jo priklauso ir visų likusių darbų kokybė bei ilgaamžiškumas, estetika. Svarbu, jog šie darbai būtų atlikti laikantis tam tikrų sąlygų – tinkamos temperatūros (5–30 ºC) ir drėgmės (iki 60 proc.).

Inžinerinių sistemų įrengimas ir hidroizoliacijos įrengimas: elektros, vandentiekio, vėdinimo ir kitos instaliacijos. Šiuos darbus geriausiai atliks Jūsų pasirinkti specialistai.

Sienų glaistymas, lubų glaistymas, šlifavimas, dažymas / tapetavimas. Tai nemažai laiko, žinių ir įgūdžių reikalaujantis darbas.

Glaistymas. Dar vienas procesas, kuris turi būti įgyvendintas atliekant vidaus apdailą. Šie darbai turi būti atliekami ant visiškai išdžiūvusio tinkuoto paviršiaus. Be to, prieš pradedant glaistymo darbus, turi būti įvertinti paviršiai – ar jie yra tvirti, nebirūs, švarūs, nedulkėti.

Glaistymas

Kalbant apie glaistymo darbus, taip pat turėtumėte žinoti ir apie specialistų sukurtą Kokybės sistemą (angl. Q system), kurią sudaro keli etapai.

Q1 – paviršiaus paruošimo lygmuo. Jo metu nepanaikinamos darbinės tinko žymės, plyšeliai ir siūlės. Atlikti tik šį lygmenį užteks tuo atveju, jei planuojama klijuoti plyteles.

Q2 – paviršiaus paruošimo lygmuo. Jį atlikus siena gali turėti nelygumų. Šis lygmuo turi būti įgyvendintas, jei sieną planuojama tapetuoti ar dekoruoti tinku.

Q3 – paviršiaus paruošimo lygmuo. Jį atlikus paviršių galima dengti įprastais tapetais ar matiniais dažais.

Q4 – paviršiaus paruošimo lygmuo. Jį atlikus paviršių galima dengti smulkios struktūros tapetais ar blizgiais dažais.

Ir tai dar ne viskas, ką turite žinoti atlikdami glaistymo darbus. Taip pat labai svarbu išsirinkti tinkamą glaistą. Jų yra kelių rūšių: polimeriniai (jie džiūna ore), gipsiniai (jie kietėja) ir cementiniai. Jei įsirenginėjate gyvenamąją erdvę, tuomet rekomenduojama rinktis gipsinius arba polimerinius glaistus.

Šis vidaus apdailos etapas – glaistymas – reikalauja nemažai žinių ir įgūdžių, todėl geriausias sprendimas yra kreiptis į vidaus apdailos specialistus, kurie tai atliks profesionaliai ir kokybiškai.

Dažymas. Šiam vidaus apdailos etapui taip pat reikia žinių – koks dažų kiekis reikalingas (jis turi būti apskaičiuojamas įvertinus patalpų sienų ilgį ir patalpos aukštį), kokius dažus pasirinkti (plačiau skaitykite: Kaip išsirinkti tinkamus dažus fasadui?), kaip tinkamai paruošti dažomą paviršių.

Tikrindami paviršiaus tinkamumą, galite pasitelkti kelias gudrybes: lipnios juostos testą (priklijuokite lipnią juostą ant sienos ir nuplėškite ją. Jei ant lipnios juostos liko dažų, tuomet turite sieną nuplauti ir nugruntuoti) arba nykšio testą (sudrėkinkite nykštį ir prispauskite jį prie sienos. Jeigu piršto žymė liko ant sienos, turite pašalinti dažų sluoksnį ir sieną nugruntuoti).

Dažant taip pat reikia laikytis ir kitų taisyklių:

·                Prieš dažymo darbus sienose turi būti pašalinti plyšiai ir įtrūkimai. Jei plyšys gilesnis, jis gali būti glaistu užpildomas keliais sluoksniais.

·                Jeigu esama smeigių skylių, jos gali būti užkemšamos vata ir uždažomos.

·                Visos probleminės vietos turi būti užgruntuotos.

Laikykitės sienų dažymo technikos – pradėkite dažyti statmentai iš apačios į viršų, tuomet išlyginkite dažus skersai W raidės forma. Galiausiai, dažus padenkite persidengiančiomis juostomis iš viršaus į apačią. Ši technika padės lygiai nudažyti sieną.

Tapetavimas. Šiam vidaus apdailos etapui taip pat reikia turėti žinių – tinkamai pasirinkti tapetų rūšį (popieriniai, akriliniai, vinilo, tekstilės, veliūro ar fototapetai), tinkamai pasirinkti klijus (nuo jų prikauso tapetų ilgaamžiškumas), tinkamai paruošti sienas (tai padeda išvengti nelygumų, atsiklijavimų), tinkamai paruošti ir klijuoti tapetus.

Jei reikia – senų plytelių nuėmimas, paviršių paruošimas; plytelių klijavimas. Trumpai pristatant šiuos vidaus apdailos darbus, pasakytina, kad pirmiausia, turi būti tinkamai paruoštas pagrindas (pagal jo pobūdį, paviršius turi būti sausas, palygintas, gerai nušlifuotas, nugruntuotas, pašalinti senų dangų likučiai), tinkamai pasirinkti klijai ir klijavimo technika (tinkamos priemonės ir tinkami metodai).

Vidaus apdailos specialistai užtikrins darbų kokybę ir padės Jums išvengti nesklandumų, sutaupyti laiko.

Grindų tvarkymas ir įrengimas: išlyginamojo sluoksnio padengimas, grindjuosčių montavimas; parketo, parketlenčių, laminato, pvc, kiliminės dangos grindų įrengimas. Grindų konstrukcija ir danga yra labai svarbi, nes, pirmiausia, nuo jos priklauso visa garso izoliacija. Svarbus dalykas, kurį turite padaryti – pasirinkti tokias grindis, kurios būtų ilgaamžės, patvarios ir kokybiškos (ilgainiui nesideformuoti ir netrūkinėti). Visuomet galite rinktis lengvesnį kelią – grindų įrengimo darbus palikti vidaus apdailos specialistams, kurie žino, kokie reikalavimai keliami grindims, klojamoms ant skirtingo pagrindo (pavyzdžiui, grindys ant grunto, ant gelžbetonio perdangos, medinių perdangų ar pan. turi savus reikalavimus). Plačiau skaitykite: Grindų dangos įrengimas.

Taip pat vidaus apdailos darbai apima gipso kartono lubų, pertvarų, kitų kontsrukcijų įrengimą, durų, palangių įrengimą ir kitus smulkesnius darbus. Jei turite pakankamai žinių, įgūdžių ir laiko, visus vidaus apdailos darbus galite atlikti patys. Tačiau, visuomet siūloma rinktis vidaus apdailos specialistų paslaugas, nes jie ne tik padeda išvengti įvairių klaidų, bet ir leidžia sutaupyti – darbai atliekami profesionaliai, jų nereikia perdaryti ir tam numatyti papildomų lėšų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;