Kaip paruošti fasadą dažymui?

26 balandžio, 2018by AdministracijaFasadų dažymas0

fasadu3.jpg

Fasado dažymo procesas statant gyvenamąjį namą ar bet kokį kitą pastatą yra svarbus dėl dviejų pagrindinių priežasčių – dėl estetinio vaizdo, kuris kelia pastato vertę, ir dėl būtinybės apsaugoti pastatą nuo kenksmingų ar prastų oro sąlygų.

FASADO PARUOŠIAMIEJI DARBAI

Prieš atliekant fasado dažymo darbus, turi būti atlikti ir kiti reikalingi darbai, apimantys lango nuolajų, vandens nutekėjimo sistemos remontą, pamatų hidroizoliacijos darbus, hidroizoliacijos tarp cokolio ir sienos konstrukcijos klojimo darbus ir kitus panašaus pobūdžio darbus. Šie darbai turi būti atlikti kruopščiai ir atsakingai, kad sumažintų drėgmės patekimą į sienas ir neleistų pakilti grunto vandeniui.

Tačiau tai dar ne viskas, ką turėtumėte padaryti prieš atlikdami fasado dažymą. Labai svarbu, kad nuo fasado būtų pašalinti įvairūs nešvarumai, į paviršių iškylančios druskos, cemento dulkės, teršalai (purvas, suodžiai ar riebalinės nuosėdos), rūdžių dėmės ir kiti nepageidautini įvairių medžiagų likučiai. Šiuos valymo darbus galima atlikti pasitelkus įvairias priemones. Pavyzdžiui, druskos, cemento dulkės ir rūdžių dėmės nesunkiai pašalinamos plieniniais šepečiais arba aukšto slėgio plovimu, teršalai – aukšto slėgio plovimu, cheminiais plovikliais, ar smėlio ir vandens mišiniu / smėliasrove.

Valymo būdą pasirinkti galima pagal poreikius – mechaninį arba cheminį. Pavyzdžiui, betonas yra priskiriamas tvirtiems pagrindams, todėl jis dažniausiai valomas mechaniniu būdu. O jeigu pasirinkote cheminį būdą, tuomet turėtumėte panaudoti ir seną dažų sluoksnį tirpdančius / minkštinančius mišinius.

Dar vienas svarbus fasado paruošiamasis darbas – įvertinti pažeidimus, kurie dažniausiai atsiranda dėl aplinkos veiksnių. Atsiradęs betono trupumas ir įtrūkimai turėtų būti nuskelti iki tvirto pagrindo, o formuojant siūlę – išryškinti galimi įtrūkimai. Tai labai svarbu, nes jei siūlės netvarkingos, didelė tikimybė, jog pro jas prasiskverbs drėgmė, lemianti dažų atšokimą ir pagrindo skeldėjimą. Tad pašalinkite seną siūlių masę, nuo siūlių kraštų nuvalykite seno glaisto likučius ir padenkite tinkamu gruntavimo mišiniu, taip pat į siūles įdėkite tinkamo dydžio siūlių juostas, užpildykite siūles dvikomponente polisulfidine mase.

Galiausiai, atliekant fasado dažymo darbus, pagrindas turėtų būti padengtas dažais, išlaikančiais pagrindo (betono) šarmingumą ir saugančiais nuo korozijos. Šiuo atveju tiktų ir dviejų komponentų

dažai, pagaminti epoksidinių akmens anglies dervų pagrindu. Beje, labai svarbu pasirinkti tinkamą dažų rūšį.

Fasado dažymo rezultatas priklauso nuo kelių veiksnių – konstrukcijos, pagrindo rūšies, anksčiau atliktos apdailos, dažymo metodo ir tikslių pasirinktos technologijos reikalavimų laikymosi.

Neatlikus fasado paruošiamųjų darbų, fasado dažymo darbai bus atlikti nekokybiškai ir didelė tikimybė, jog patirsite finansinių nuostolių.

FASADO APDAILOS PASIRINKIMAS

Kai fasado paruošiamieji darbai atlikti, laikas pasirinkti fasado apdailą. Ją rinktis reikia apgalvotai, įvertinant svarbiausius veiksnius, tokius kaip pastato pagrindas, dangos savybės, drėgmės kiekis, dangos pralaidumas garams ir klimatas. Štai ką turėtumėte apie juos žinoti plačiau.

Pagrindo charakteristika. Pirmiausia, reikėtų įvertinti pagrindo paviršinio sluoksnio tvirtumą, deformavimosi ir sugerties tikimybę, tirpiųjų druskų buvimą ir kt. Taip pat atkreiptinas dėmesys į fasado dažymo tikslą. Jeigu dažoma siekiant atlikti remontą, tai naujoji medžiaga (jos savybės) turi būti suderinamos su senąja medžiaga (jos savybėmis), t. y. ta, kuria fasadas buvo dažytas anksčiau. Beje, jei pasirinkote spalvingą dangą, tai ji turi būti elastinga, nes pagrindas kinta (plečiasi ir traukiasi) ir tai gali suformuoti defektą. Ir dar, būtinai atsižvelkite į biologinį pagrindo aktyvumą, t. y. tinkamai nustatytas priešgrybelines, baktericidines dažomų dangų savybes.

Dangos savybės. Šiuo atveju svarbu, kad pasirinkta danga būtų pralaidi garams. Pavyzdžiui, danga, kurios pagrindas yra kalkės, turi būti pralaidi išmetamam anglies dioksidui, kad nebūtų trukdoma karbonizacijos reakcijai, o tokią dangą, kurios pagrindas yra gelžbetonis, patartina saugoti nuo anglies dioksido, kad būtų išvengta korozijos. Tad atliekant fasado dažymo darbus turi būti skiriama nemažai dėmesio dangos įvertinimui.

Drėgmės kiekis. Privalu įvertinti, koks drėgmės kiekis patenka į sienų konstrukciją. Jei pasirinkote spalvingą dangą, įvertinkite, ar ji pakankamai laidi garams. Labai svarbu, kad į sienas patekusi drėgmė laisvai išgaruotų.

Klimatas. Šiuo atveju svarbu įvertinti aplinkos užterštumą ir dangos atsparumą gamtos veiksniams, tokiems kaip šaltis ar saulės spinduliai.

Dar vienas svarbus žingsnis, kuris turi būti padarytas – reikalavimai dangų dažams, galintiems daryti įtaką apdailos darbų kokybei. Rinkitės kokybiškus ir gerai vertinamus dažus.

KĄ DAR SVARBU ŽINOTI RUOŠIANT FASADĄ DAŽYMUI?

Dažai turėtų būti tepami plonu sluoksniu, Jūsų pasirinkta priemone – teptuku, voleliu ar purkštuvu. Tinkamai padengus paviršių dažais, džiūdami jie turi suformuoti neskaidrų plėvės arba porėtą paviršių, kuris ne tik suteiks patrauklų estetinį vaizdą, bet ir atliks svarbią apsaugos nuo išorės poveikio funkciją – saugos nuo gamtos reiškinių, tokių kaip saulės šviesa ar drėgmė, įvairių cheminių medžiagų ir kt.

Tad jei norite nepriekaištingai atliktų fasado dažymo darbų be jokių nesklandumų, kreipkitės į kvalifikuotus šios srities specialistus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;