Glaistymas: 5 dažniausios klaidos ir būdai jų išvengti

18 liepos, 2018by AdministracijaVidaus apdailos darbai0

Glaistymas – vienas iš esminių vidaus apdailos darbų, kurio paskirtis yra sukurti lygų paviršių. Ir šio vidaus apdailos darbo rezultatą labiausiai lemia pasirinkta priemonė, t. y. glaistas, ir gebėjimas tinkamai su ja dirbti.

Pirmas žingsnis, kuriame dažnai klystama – glaisto pasirinkimas.

Glaistai gali būti skirstomi pagal cheminę sudėtį (polimeriniai, kurie yra elastingi, plastiški ir pralaidūs garams; lateksiniai, kurie dažniausiai skirti atliekant drėgnų patalpų vidaus apdailą), pagal paskirtį (gipskartonio plokščių siūlėms; baigiamajam sluoksniai, besiruošiantiems atlikti dažymo darbus; storam sluoksniui formuoti), pagal kietėjimo laiką ir kitus įvairius požymius. Būtent dėl jų skirstymo, išsirinkti sau tinkamiausią glaistą gali būti sudėtinga.Ką pataria vidaus apdailą atliekantys meistrai? Prieš renkantis glaistą turėtumėte įvertinti glaisto dengimo sudėtingumą (sunku ar lengva), glaisto šlifavimo sudėtingumą (nurodo, kiek reikia pastangų, kad paviršius būtų itin glotnus), paviršiaus kokybę (ar jis glotnus, ar šiurkštus, ar lygus), trukmę (kiek laiko užims paviršiaus glaistymas), sluoksnio storis ir atsparumas įtrūkimams, susitraukimams ir kitų defektų atsiradimui.

Netinkamai paruošiamas glaistas.

Jau kietėti pradėjęs paruoštas glaistas dažnai dar kartą praskiedžiamas vandeniu ir naudojamas pakartotinai. Tai itin dažna vidaus apdailos darbus atliekančių asmenų, ypač nusprendusių remontą atlikti savarankiškai, tačiau neturinčių nei reikiamų žinių, nei įgūdžių, klaida.Kad išvengtumėte šios glaistymo klaidos, ruoškite reikiamą kiekį glaisto, tinkamai jį pasirinkite atsižvelgdami į glaistymo ypatumus ir savybes. Taip pat naudokite švarų indą ir kambario temperatūros vandenį. Būtinai vadovaukitės ant glaisto pakuotės ar jo techniniame lape nurodytomis glaisto ruošimo instrukcijomis – neviršykite nurodytos vandens normos, neskystinkite ir netirštinkite mišinio pildami papildomą kiekį vandens ar glaisto miltelių. Ši taisyklė galioja gipsiniam tinkui, t. y. jei mišinys pradėjo kietėti, geriau jo nebenaudokite. Tiesa, galite rinktis polimerinius glaistus, jie būna iš anksto paruošti ir prireikus juos galima papildomai skiesti švariu vandeniu.

Tinkamu laiku.

Dar viena klaida – glaistymo darbai atliekami netinkamu vidaus apdailos darbų metu. Tai reiškia, kad šis vidaus apdailos etapas turėtų būti atliktas tik tuomet, kai daugiau nenumatoma atlikti jokių šlapių veiksmų (pavyzdžiui, tinkavimo).Vidaus apdailos meistrų patarimas – palaikykite tinkamą patalpų ir remontuojamo pagrindo (paviršiaus) temperatūrą (ji turi būti ne mažiau, nei 10 °С).

Apšvietimas

Vidaus apdailą atliekantys meistrai pataria įvertinti apšvietimą – natūralus, dirbtinis, krintantis statmenai plokštumai arba krintantis palei plokštumą – ir tuomet rinktis glaistą.

Glaistymo žinių trūkumas.

Ši klaida dažniausiai lemia netinkamai, neprofesionaliai atliktus glaistymo darbus, kurių rezultatas – atsiradę įtrūkimai, suskilinėjimai bei nelygumai siūlėse ir vidiniuose kampuose. Tokie šio vidaus apdailos etapo defektai gali atsirasti dėl kelių priežasčių:

  • netinkamai naudojamos armavimo juostos arba siūlės;
  • išvis nenaudojama armavimo juosta, kuri žymiai sumažina įtrūkimų, skilinėjimų tikimybę;
  • netinkamai apdorojamos siūlės – nežinant arba taupymo sumetimais panaudojamas per mažas glaisto kiekis, padengiamas per plonu sluoksniu, todėl į tokią siūlę įterpus armavimo juostą, ji neprikimba ir siūlė neatlaikiusi apkrovų įtrūksta;
  • netinkamai palaikoma patalpos temperatūra (tiek armuojant siūles, tiek džiovinant paviršių), kuri gali lemti siūlių trūkimus, gipskartonio plokšių susitraukimą, glaisto sutrūkinėjimą.

Kaip atlikti šį vidaus apdailos etapą, kad jo rezulatas džiugintų?

Pirmiausia, laikykitės tinkamos temperatūros (ji turi būti ne žemesnė, nei 10°C), reikalingos siūlių armavimui ir glaistymui, įvertinkite patalpos drėgmę. Taip pat pasistenkite, kad oras nešiltų per daug, nes gipskartonio plokštės turi tendenciją trauktis, gali susidaryti dideli įtempiai ir glaistas sutrūkinės, todėl stebėkite ir kontroliuokite patalpos orą, užtikrinkite jo šilimą palaipsniui ir tuomet sienos džius tolygiai, neatsiras defektų.

Antra, jei taupydami glaistą netinkamai apdorojote siūlę ir ji įtrūko, dirbkite kruopščiau ir atsakingiau – į siūlę įspauskite pakankamą kiekį glaisto, kad siūlė būtų visiškai užpildyta, ir išlyginkite ją braukdami išilgai siūlės. O kad išvengtumėte įtrūkimų gipskartonio junginyje, galite pasinaudoti slankiosiomis arba deformacinėmis siūlėmis.

Galiausiai, netaupykite priemonių, glaistykite laikydamiesi glaisto gamintojo reikalavimų ir remonto darbų taisyklių.

Tad trumpai tariant, jeigu norite išvengti glaistymo klaidų, laikykitės bendro vidaus apdailos darbus atliekančių meistrų patarimo – vadovaukitės glaisto gamintojo instrukcijomis ir tinkamai jį paruoškite savo darbams, laikykite bendrų, glaistymo darbams keliamų reikalavimų ir dirbkite kruopščiai bei atsakingai. Atminkite, kad galutinį vidaus apdailos darbų rezultatą visuomet lemia prieš tai atliktų darbų kokybė.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;