Kaip paruošti paviršių dažymui?

18 birželio, 2018by AdministracijaFasadų dažymasPatalpų remontasVidaus apdailos darbai0

Nusprendėte atsinaujinti ir perdažyti patalpas? Turėtumėte žinoti, kad svarbu ne tik tinkamai išsirinkti dažus (jų spalvą) ir kokybiškas priemones (volelius, teptukus ir pan.), bet ir tinkamai atlikti kitus privalomus darbus, nes dažymas – paskutinis dažymo darbų žingsnis.

  1. Įvertinkite esamą paviršių – kokia jo būklė, ar nėra dulkių, nešvarumų, dėmių, pirštų antspaudų ir kitų matomų defektų. Visi jie turi būti pašalinti, sutvarkyti ir tik tuomet atliekami dažymo darbai. Priešingu atveju, gali nukentėti ne tik patalpų estetinis vaizdas, bet ir kokybė, t. y. dažai gali būti neatsparūs ir tinkamai nepadengti paviršiaus.Dažymo darbų specialistai įspėja, kad paviršiaus paruošimas dažymui užtrunka ilgiau negu pats dažymo procesas.
  2. Pašalinkite paviršiaus nešvarumus, defektus (skilimus, paviršiaus atsilupimus ir kt.), trūkumus ir įvairius mikroorganizmus (pavyzdžiui, pelėsį). Visa tai nesunkiai pastebima, ypač lengvai atpažįstamos juodos ar pilkos pelėsio dėmės, kurias gali būti gana sunku pašalinti, tačiau tai privalu atlikti dar prieš atliekant gruntavimo ir dažymo darbus. Kodėl? Nes tai gali prasiskverbti per naują dangą ir sugadinti dažymo darbų galutinį rezultatą.Be to, jei nežinote, kaip reikėtų šalinti atsiradusius mikroorganizmus (pavyzdžiui, pelėsį), mes turime patarimą – juos galima apdoroti baliklio ir vandens mišiniu (1:3). Šiuo tirpalu padenkite pažeistą vietą ir aplink ją. Palaukite maždaug pusvalandį ir procedūrą pakartokite, tuomet praskalaukite paviršių vandeniu, nuplaukite plovikliu ir dar kartą – vandeniu. Labai svarbu, kad dirbdami su balikliu (ir kitomis cheminėmis medžiagomis) laikytumėtės saugumo reikalavimų – dėvėtumėte specialius drabužius, užsidėtumėte apsauginius akinius ir kt.
  3. Atskirkite paviršių – dažytą ir nedažytą – ir tik tuomet atlikite paviršiaus paruošiamuosius darbus.

Dažyti paviršiai

Pirmiausia, kaip jau buvo minėta, reikia pašalinti visus esamus paviršiaus defektus ir trūkumus, nes nuo jų sunkumo / didumo priklauso, kokie paviršiaus paruošimo darbai bus reikalingi atlikti. Jų būna kelių rūšių:

  1. Gramdymas. Tai populiariausias ir veiksmingiausias paviršiaus (tinkuoto, medinio ar metalinio) paruošimo procesas. Jums tereikia turėti reikalingas priemones – funkcionalius gramdiklius, kuriais būtų nesunku pasiekti kampus ar užapvalintas vietas. Nugramdę paviršių, nušlifuokite jį švitriniu popieriumi.
  2. Šlifavimas švitriniu popieriumi. Šis būdas itin tinkamas tais atvejais, kai dažų plėvelė nedaug apšerpetojusi. Beje, pasirinkite tinkamą švitrinį popierių, t. y. pirmam paviršiaus sluoksniui tvarkyti pasirinkite grubesnį švitrinį popierių, vėliau vidutinio grubumo ir galiausiai – smulkiai grūdėtą švitrinį popierių.
  3. Šveitimas su vieliniu šepečiu. Vien šios priemonės nepakaks, atsargiai ją panaudoję ir pašalinę paviršiaus trūkumus (pavyzdžiui, senų dažų likučius) turėsite papildomai pasitelkti švitrinį popierių ir su juo nušlifuoti paviršių.
  4. Cheminės priemonės, šalinančios dažus. Tai viena iš rečiausių paviršiaus paruošiamųjų darbų priemonių. Dažniausiai ji pasirenkama tuomet, kai reikia sutvarkyti sunkiai pasiekiamas vietas. Šiuo atveju, turite laikytis visų atsargumo priemonių (saugančių odą, akis, kvėpavimo takus ir pan.) ir naudojimosi instrukcijų. Pasinaudoję pasirinktomis cheminėmis priemonėmis, prieš atlikdami gruntavimo ar lakavimo darbus, paviršių turėsite papildomai nušveisti švitriniu popieriumi.

Nedažyti paviršiai

Turėdami tokį paviršių, galite rinktis iš dviejų variantų:

  1. Naują gipso kartono plokštę. Prieš atlikdami dažymo darbus, užtikrinkite paviršiaus švarą, nuglaistytas vietas nušlifuokite, paviršių nugruntuokite. Tiesa, gruntuokite tiek sluoksnių (iki 3 sluoksnių), kol paviršius atrodys idealiai, be jokių trūkumų.
  2. Naują tinką. Kai tinkas gerai išdžiūsta (maždaug per 2 dienas), jį reikia nušlifuoti, kol paviršius tampa lygus. Tuomet pašalinkite nešvarumus (dulkes), nugruntuokite paviršių..

Blizgantys paviršiai

Prieš atlikdami dažymo darbus, tinkamai paruoškite blizgantį paviršių. Tam prireiks specialių priemonių:

  • Švitrinio popieriaus, su kuriuo galėsite nušlifuoti paviršių.
  • Drėgno skuduro, su kuriuo galėsite nuvalyti dulkes nuo paviršiaus.
  • Esant poreikiui, cheminių medžiagų, kurios šalina paviršiaus blizgesį. Specialistai įspėja, kad cheminės medžiagos, jei naudojamos netinkamai, gali susiraukšlėti, todėl jas naudoti reikėtų atsakingai. Naudokitės ventiliatoriais, specialiomis saugumo priemonėmis ir laikykitės cheminių medžiagų naudojimo instrukcijų.

Tapetais dengti paviršiai

Vėlgi galima rinktis iš dviejų variantų – dažyti paviršių nuplėšus tapetus arba dažyti pačius tapetus.

Geriausia būtų, jei nuo paviršiaus tapetai būtų pašalinti ir tik tuomet atliekami dažymo darbai. Norėdami tinkamai pašalinti tapetus, galite rinktis iš kelių variantų:

  • Sudrėkinkite tapetus vandeniu ir juos nuplėškite.
  • Sudrėkinkite tapetus garais ir tuomet juos nugramdykite..

Kai tapetus pašalinsite, pašalinkite klijus ir kruopščiai nuskalaukite paviršių vandeniu. Jei paviršius turi defektų (įdubų, įtrūkimų ir kt.), užglaistykite juos ir nušveiskite švitriniu popieriumi.

Gal dažyti ant tapetų?

Yra ir kitas variantas – dažyti ant tapetais dengto paviršiaus. Pirmiausia, patikrinkite, ar tapetas tvirtai prikibęs, ar tvarkingos siūlės. Be to, visuomet rekomenduojama pasirinkti mažai matomą tapeto vietą ir ją uždažyti – matysite, kokio rezultato galėsite tikėtis po visų dažymo darbų. Dar keli patarimai:

  • Gruntuokite aliejiniu gruntu, kuris blokuoja dėmes.
  • Naudokite ventiliaciją ir specialias apsaugines priemones.
  • Nugruntuotą paviršių palikite nakčiai, kad išdžiūtų.

O tuomet jau galite imtis paviršiaus dažymo darbų ir mėgautis gautu rezultatu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;