Kaip išspręsti dažymo metu kylančias problemas?

22 gegužės, 2018by AdministracijaFasadų dažymas0

Neabejojama, kad geriausiai sienų ar lubų dažymo darbus gali atlikti ir jų kokybę užtikrinti tik patyrę, profesionalūs dažymo meistrai. Tačiau neretai tokius darbus bandoma atlikti savarankiškai, ir tuomet susiduriama su dažymo metu kyančiomis problemomis, kurias išspręsti jau prašoma specialistų. Jei vis tik nusprendėte dažymo darbus atlikti patys, siūlome susipažinti su dažniausiomis dažymo problemomis ir jų sprendimo būdais.

Tinkamai neuždengti prieš tai buvę dažai.

Dažų dengiamumas – labai svarbi jų savybė, padedanti uždengti ar paslėpti dažomą paviršių. Tačiau dažnai įsigijus prastai dengiančius dažus, taupant pinigus ir laiką, rezultatas – išdžiūvusi dažų plėvelė, neuždengianti prieš tai buvusio paviršiaus.

Kaip išvengti dažų dengiamumo problemos? Pirmiausia, prieš pradėdami atlikti dažymo darbus, tinkamai nugruntuokite paviršių. Antra, naudokite kokybiškus dažus, turinčius didelį kiekį kokybiško pigmento, psitelkite specialius dažymo priedus, tinkamus įrankius (pavyzdžiui, reikiamo plauko ilgio volelį), suformuojančius vienodą ir lygią dažų plėvelę. Be to, neužmirškite vadovautis dažų gamintojo pateiktomis dengiamumo normomis, laikykitės ant dažų pakuotės nurodytos dažų išeigos normos – nudažykite tokį paviršiaus plotą, koks nurodytas etiketėje, nes priešingu atveju, paviršių padengsite plonesniu sluoksniu, dėl kurio gali suprastėti dengiamumas.

Tiesa, jei nusprendėte sienas dažyti ryškiomis spalvomis (pavyzdžiui, raudonai), turėtumėte žinoti, kad ryškių spalvų dažai neturi organinių savybių, todėl jie pasižymi šiek tiek prastesnėmis dengiamosiomis savybėmis, nes ne itin gerai sugeria šviesą, o tai neleidžia prasiskverbti iki pagrindo, todėl jis tampa matomas ir pro dažų sluoksnį. Tačiau ir šios dažymo problemos galima išvengti – dažymo darbus atlikite pigmentuodami gruntą arba naudodami pilkos spalvos gruntą.

Akivaizdūs defektai – sienose ar lubose atsiradę trūkinėjimai, įskilimai ir pan.

Ši dažymo problema dažniausiai kyla dėl naudojamo netinkamos rūšies hermetiko. Pavyzdžiui, hermetikas, pagamintas latekso arba vinilo pagrindu, yra naudojamas ten, kur yra tiesioginis kontaktas su vandeniu. Kaip spręsti šią dažymo problemą? Atlikdami dažymo darbus naudokite aukštos kokybės hermetikus, pagamintus akrilino ar silikono pagrindu, nes jie pasižymi itin geromis savybėmis – elastingumu ir puikiu prisitaikymu prie paviršiaus.

Po dažymo darbų atsiradusios dėmės.

Jeigu paviršius, kuriam planuojami atlikti dažymo darbai, yra netvarkingas – turi ryškių dėmių, nitroemalės balionėliais pieštų vaizdų ir pan., jie turėtų būti pašalinti. Tai geriausia atlikti naudojant baltos spalvos gruntą, nes jis puikiai šalina įvairios kilmės (rašalo, suodžių, vandens, markerių ir pan.) dėmes. Ką daryti susidūrus su šia dažymo probema? Dažymo darbus atliekantys specialistai teigia, kad baltos spalvos gruntas tinkamas įvairiems paviršiams – medienos, plytų, mūro, tinko, betono, aliuminio ir pan. Jeigu dėmės itin ryškios, po paros turėtumėte paviršių padengti antru dažų sluoksniu. Be to, baltos spalvos gruntas universalus – jis tinkamas gruntuoti bet kurioje patalpoje arba lauke, jį padengti galima Jūsų pasirinktais įrankiais ir technologijomis (teptuku, voleliu ar purškiant). Galiausiai, tokį gruntą galima nuspalvinti pageidaujama spalva.

Netinkamai parinkto dažymo įrankio suformuoti defektai – žymės.

Tinkamai atlikti paruošiamuosius dažymo darbus ir išsirinkti geros kokybės dažus dar neužtenka, kad galėtumėte džiaugtis puikiais dažymo rezultatais. Labai svarbu ir tinkamai pasirinkti dažymo priemones – teptukus ar volelius, nes viena itin dažnai dažymo metu kylanti problema – volelio suformuotos žymės: ant dažomo paviršiaus gali persiduoti volelio tekstūra, išryškėti volelio kraštų paliktos linijos. Tokios dažymo problemos priežastis – netinkamas volelis arba / ir netaisyklingas dažymo būdas. Kaip išspręsti šią dažymo problemą? Pasirinkti tinkamą dažymo priemonę. Pavyzdžiui, jei nusprendėte dažyti voleliu, atsižvelkite į jo sudėtį – ar jis pagamintas iš poliesterio, natūralių medžiagų (kailio, veltinio), poliakrilo ar poliamido, kokio ilgio volelio plaukai (nuo jų priklauso paviršiaus struktūra), kokie volelio kraštai (suapvalinti kraštai paliks mažesnę sudūrimo juostą), koks volelio plotis. Be to, taip pat svarbu ir pasirinktų dažų tirštumas. Dažymo darbus atliekantys specialistai rekomenduoja naudoti aukštos kokybės volelį su ilgais plaukais, nes jie padeda išvengti žymių ant dažomo paviršiaus.

Jei dažymo darbus, ypač paviršiaus kraštus, atlikote teptuku, galėjo pasidengti plonesnė dažų plėvelė ir spalva atrodyti tamsesnė, taip pat dažant galėjo likti teptuko plaukų linijos.

Susidūrus su pasirinktų įrankių (voleliais ar teptukais) keliančiomis dažymo problemomis, svarbu neleisti, kad dažai sukietėtų volelio kraštuose, kad būtų pasirinktas tinkamas dažymo metodas (dažai būtų paskirstyti M arba W formos zigzagais nuo viršaus į apačią) ir pan.

 

Kad būtų išvengta panašių dažymo problemų, o rezultatas džiugintų, geriausia kreiptis į dažymo darbus atliekančius specialistus, užtikrinančius darbų kokybę, profesionalumą ir ilgaamžiškumą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adresas

Laisvės al. 99 – 6B kab. (2a.), Kaunas LT-44291

El.paštas

info@magnesta.lt

Tel.nr

Direktorius +370 609 99729 Buhalterija +370 601 88180

Rekvizitai

MB “Magnesta“ ; Įm. k. 304583934 ; Direktorius: Paulius Zinkevičius ; Sąskaita: AB ”Swedbank” LT737300010152609521 ;